2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2016-03-15 15:47:40

szentannai.jpgGyümölcspálinka gyártó (170.000,- Ft/fő) és Aranykalászos gazda (150.000,- Ft/fő) OKJ-s képzéseket indít a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2016. áprilistól! A feltüntetett tanfolyami díjak tartalmazzák a vizsgadíjakat is. A kb. 1 hónapos elméleti oktatás áprilisban zajlik az iskolában, a gyakorlati képzés szeptemberben kezdődik az intézmény élelmiszerüzemében, műhelyeiben és tangazdaságában, valamint partner állattartó gazdaságban. A gyakorlati képzési ciklus a Gyümölcspálinka-gyártó szakma esetében várhatóan 1 hónap, az Aranykalászos gazdaképzés esetében 3 hónap. Mindkét képzés komplex vizsgával zárul, sikeres vizsga estén a résztvevők OKJ-bizonyítványt kapnak. A megengedett hiányzás maximum az órák 20%-a. A további részletekről érdeklődjön az iskola Ügyfélszolgálatánál telefonon vagy elektronikus levélben!
(forrás:
www.szentannai-karcag.sulinet.hu/felnottkepzes )

2016-03-03 08:48:59

vir__g.jpgTöltődni... bárhol... bármikor bármiből... Bárkitől... Csend, nyugalom, béke... A csend nagyon tiszta dolog. Közelebb hozza egymáshoz az Embereket. Mert csak azok tudnak egymás mellett csendben ülni, akik közt teljes az összhang...Ez az Élet nagy ellentmondása. De csodák márpedig léteznek... Rohanunk át az Életen. A Csodák pedig némán mellettünk... És mi nem látjuk. Nézünk, és nem látunk... Vedd észre, lásd meg, halld meg. Légy nyitott rá, mert nem kelleti magát. Odébb áll. Oda megy, ahol nyitottak rá, hogy meglássák, megéljék, tovább adják. Mindig azt gondoltam, hogy az ősznek vannak a leggyönyörűbb színei...Hát nem.. A Nagyerdő minden évszakban csodaszép... (Írta: Kiss Gabriella)

2016-03-02 18:12:55

csenki.jpgA püspökladányi id. Csenki Imre Kórus tizenharmadik alakalommal rendez koncertet a püspökladányi Gyógyfürdő fedett medence terében 2016. március 6-án 14:00-kor. A műsorban fellépnek még: Dulichár Gábor zongoraművész, Ujvári Orsolya és Hajdú Lajos, Kóti Csilla és Kóti Zsanett, valamint Tőke László és balett táncosai. A Csenki kórus és a Gyógyfürdő közös rendezvénye, ahol színvonalas produkciók szórakoztatják a gyógyvízben ücsörgőket.

2016-03-02 11:09:54

katyn_1.jpgDebrecenben a Déri Múzeum Zoltai Termének galériájában megnyílt emlékkiállításához kapcsolódóan 2í16. március 3-án, délelőtt 10:00 órától konferenciára várják az érdeklődőket. Előadások: 1. HÁBORÚS DIPLOMÁCIA ÉS A KELETI FRONT Előadó: Dr. Barta Róbert történész a DE BTK Egyetemes Történeti Tanszék vezetője, egyetemi docens. 2. „ILYEN AZ EMBER. EGYEDÜLI PÉLDÁNY“ – A SZEMÉLYAZONOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI AZ EMBERI CSONTVÁZMARADVÁNYOKON Előadó: Dr. Pap Ildikó antropológus, a Természettudományi Múzeum Embertani Tárának címzetes igazgatója.3. KATYŃ LENGYEL ÉS MAGYAR VISSZHANGJA, 1943–1989 Előadó: Mester Attila okleveles történész. Levezető elnök: Dr. Angi János, igazgató, Déri Múzeum


2016-02-24 08:37:19

husz__rok.jpgA huszárbandérium tagjai, először katonás szemlén, eligazításon vettek részt, majd az erdélyi és hazai vendégek és támogatók jelenlétében, beszámolókat hallgattak meg a sikeresen zárult előző évi eseményekről. Egyben vázolták a 2016. év várható huszárdíszelgéseit is. Külön kiemelték, hogy idén is több emlékesemény kapcsolódik majd az első világháború száz éves történéseihez. Idén – immár sokadik alkalommal – hatalmas erdélyi huszár lovas túrát szerveznek, augusztusban a romániai bajtársakkal együtt, gróf Tisza István Emléktúra névvel, ez évben Beszterce-Naszód megyében. A programon elhangzott, hogy a Hajdú-bihari Napló, a debreceni Méliusz-könyvtár és bandérium közös együttműködésének köszönhetően kiállítást és szakmai konferenciát tekinthetnek majd meg az érdeklődők az első világégés emlékeiből…A huszáresemény érdekes színfoltja volt, Meleg Vilmos nagyváradi színművész önálló előadása, mely az 1869-1918 között prosperált, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred életének pár megrázó eseményét villantotta fel, szuggesztív erővel. A rövid műsor ősbemutatója volt ez az esemény. A programon a sok önkéntes munka elismeréséül az egyesület elnöke elismeréseket adott át, így Adorján Csabának, Ladányi Sándornak (Romániai, Koltó) és Sarudi Sándornak, valamint emlékjelvényt kaptak a bandérium támogatói. A huszárprogramon második alkalommal került átadásra a 2015-ben, az egyesületi elnök által alapított, az „Év huszárja” kitüntető elismerés. Ez évben Szoboszlai Endre nyerte el a kitüntetést, aki a bandériumi munkát immár negyed százada segíti, aki korábban több szép huszárló tulajdonosa is volt, és húsz éven át minden felvonuláson nyeregbe is pattant. Bár ma már inkább a szervezési munkát, és a gyalogos díszegységet vezeti, még ma is szolgál minden állami ünnepnapon, és sok más térségi eseményen, mint zászlótartó díszőr, és őt érte a megtiszteltetés, hogy nemrég a debreceni Székelyek Parkjában felvonhatta a székelyzászlót a magyar miniszterelnök-helyettes és több romániai politikus jelenlétében – tájékoztatta lapunkat Csontos János, a huszáregyesület elnöke.(forrás:www.erdon.ro)

2016-02-12 09:46:50

WassAlbertplakat.jpgLegyetek egy szándék, egy közös akarat, egy közös cselekedet, akárcsak a régi időkben. Mert amiképpen ti cselekedtek egymással, azonképpen cselekszik az Úr is tiveletek.(Wass Albert)
A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola rajz- és esszépályázatot hirdet iskolánk diákjai számára Wass Albert munkásságára emlékezve.
A rajzpályázat választható témái:
a) borítóterv készítése A/4-es méretben szabadon választható technika alkalmazásával Wass Albert Tizenhárom almafa című regényéhez
b) Wass Albert- szoborterv készítése A/4-es méretben szabadon választható technika alkalmazásával
Az esszépályázat választható témái:
a) irodalmi esszé: A zászló mint nemzeti jelkép ábrázolása A láthatatlan lobogó című Wass Albert-költeményben 1,5-2 oldal terjedelemben Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1,5,-ös sorköz alkalmazásával
b) történelmi esszé: Az emigráció kiváltó okai és élményköre Wass Albert életútján Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1,5,-ös sorköz alkalmazásával
A pályaműveket kérjük leadni a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola titkárságán 2016. február 19-én 12 óráig. A hátoldalon a jelentkező tüntesse fel nevét, osztályát! Az ünnepélyes díjkiosztó és kiállítással egybekötött eredményhirdetés időpontja és helyszíne: a Karcagi Református Egyházközség Papp Béla Gyülekezeti Ház, a Wass Albert-maraton nyitó ünnepsége, 2016. február 26-án 18:00.

2016-01-30 09:00:36

valentin.jpgVannak napok, amiket kineveznek - kinevezünk szeretetnapnak, Nekem nem kell senki, hogy szeressen ezen a Valentin napon. Nekem olyan kell,aki szeretni tud az év 365 napjában. Feltétel nélkül, elvárások nélkül, úgy, hogy a másik azt kezd vele, amit akar, mert igazából nálunk van bőven elég. Ezt kitanulni még mindig művészet, és csak keveseknek sikerül, hiszen olyan jó félúton lehuppanni a földre, és azt mondani, hogy na jó, akkor én szeretlek, és szeress te is. Pedig valójában ez nem erről szól. Szeretsz és szeretve vagy. Szeretetet adsz, és szeretetet kapsz vissza. Jön magától. Nincs benne görcsösség és birtoklási vágy. Mert az utóbbi öl meg minden kapcsolatot.Most ha azt kérném,hogy definiáld a szerelmet,el tudnád mondani,hogy mit jelent? Én akkor megpróbálom ...Egy másik személy testi és lelki egészsége és jóléte miatt érzett aktív aggodalom és törődés. Aktív. Nem passzív. - Dióhéjban: mindig emlékszünk az illetőre. Sosem feledkezünk meg róla. Minden egyes nap minden egyes órájában számolunk a létezésével. Bármit csinálunk is. És soha nem hagyjuk, hogy meghaljon ez az érzés. Nem csak Valentin napon. (Írta: Kiss Gabriella)

2016-01-16 16:02:09

P15-11-15_07.29[1]_1.jpgTélen kicsit magába néz az ember. Számba veszi veszteségeit, sikereit. Már november elején megérint engem ez a hangulat. Még tavaly készült az a fotó, amit most találtam meg a telefonomon. Ezzel tudnám érzékeltetni azt, hogy mire is gondolok. A 2015-ös ladányi falinaptárat Győrfi Lajos szobrászművész alkotásai és G. Nagy Ilián versei illusztrálták.  Ez a szép kiadvány konyhánk falát díszítette egész évben. November hónaphoz Kerekes Laci síremlékét választották a szerkesztők. Egész hónapban Laci tekintete kísért. Az asztalon gyertya , az uram még reggel behozott egy utolsó szál rózsát a kertből, ami még a kora téli hidegben bimbózott. 15 éve ment el Kerekes László Jászai Mari-díjas színművész. (Írta: Csontos Gabriella)

2016-01-15 11:35:48

12494725_930851630344695_4274675027506752857_n.jpg...most éppen nem cikázik gondfelhő felettem. Talán az év végi nagy hajtás után azért,mert egy kicsit pihenéssel töltöm az időmet. Olyan dolgokra van időm, amire máskor nincs. Az év eleje mindig a terveké,a fogadalmaké.....az év vége pedig a számvetésé... volt. Ilyenkor az az ember is átgondolja az előtte álló terveket,teendőket, akinek nincs előre telve a naptára, mint például nekem. Bevallom,nagyon nehezen tudnék így élni, hogy előre tudjam,mi fog velem történni mondjuk két hónap múlva. Engem nagyon feszélyezne. Mindettől függetlenül vannak terveim. Mondjuk egy felejthetetlen nyaralás, amikor perzselően süt a nap és rá tudok hangolódni a nyárra. De ne csak januárban legyenek álmaink, hanem mindig. A lányomnak például épp most vált valóra az egyik. Péntektől hivatalosan is diplomás nagylányom lesz. Születésekor az égen olyan csillagállások jöttek létre, amely alapján biztosan állítható, hogy isteninek nevezhető védelemben volt része mindig. Talán csak megszületnie volt nehéz. De erre Ő nem emlékszik. Nézelődni is van időm. Például bevásárlóközpontban. Elnézem az embereket. A nyugdíjas öreg nénit, amint a leárazott ételek pultjánál álldogál. Mintha merő csodálkozásból nézné át a hamarosan megromló felvágottakból álló kínálatot. Láttam egy fogyatékkal élő házaspárt egy szaladgáló kisgyerekkel. Egy vak házaspár egy látó kisfiúval. Szavak keresgélik a helyüket. Borzasztó igazságtalannak éreztem a helyzetet. Nyeltem egy nagyot. Voltam a belvárosban is. Ma is még szép verőfényes idő van. Néztem a körúton kavargó fakó faleveleket, ahogy körbetáncolják az elsuhanó autókat. De az eső is szép, ahogy a szürke felhők is azok. A felhő például olyan, mint egy felfújt hópehely. Mint a borotvahab valamikor Apa arcán. Lehet jókat sétálni...beszélgetni rég nem látott ismerősökkel. Mert a séta és a beszélgetés egyaránt nagy élvezetet jelenthet, de hiba összekötni a kettőt egymással. Csak olyan baráttal szabad sétára indulni,aki pontosan osztozik veled a környék minden hangulatában, annyira, hogy egyetlen pillantás, egy megállás, vagy legfeljebb egy csöndes érintés elég ahhoz, hogy egymás tudtára adjuk: ugyanabban gyönyörködünk. Szívmelengető tavasz vendégeskedik a Cívisvárosban. (Írta: Kiss Gabriella)

2016-01-08 10:15:36

dalido.jpg2012-ben született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a Vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidónak köszönhetően újra láthatóvá válnak azok a kincsek és értékek, amelyeket a máig alkotó debreceni kézművesek és népi iparművészek birtokolnak illetve régi, elfeledett ételeket is meg lehet kóstolni. 2016. január 9-én újra láthatóvá válnak azok a kincsek és értékek, amelyeket a cívisváros őriz több száz éve hagyományaiban. A debreceni Kölcsey Központban délelőtt kilenc órától egészen délután két óráig tart a IV. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. (forrás:.kolcseykozpont.hu)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu